Bygdegårdens historia
Genom hårt arbete, generösa gåvor och ett starkt engagemang i bygden invigdes bygdegården 1935 och blev snabbt en central mötesplats. Under åren har byggnaden genomgått både renoveringar och moderniseringar för att möta tidens krav, och trots prövningar som pandemin har bygdegården fortsatt att vara en levande och viktig del av lokalsamhället.
Föreningens tidiga år och bildande
År 1917 finns det noteringar om att föreningen bildades, även om den första protokollsboken tyvärr har försvunnit. Trots en vilja att bygga en lokal, sköts frågan upp år efter år. Men den 1 oktober 1933 tog Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund (SLU) tag i frågan, och det skulle visa sig bli startskottet för en viktig utveckling.
Den 14 januari 1935 antogs stadgarna, och därefter gick det snabbt. Redan den 16 mars startade en andelsteckning, där 470 andelar á 10 kronor tecknades av både enskilda personer och föreningar som ett första startkapital. Under de kommande åren tillkom ytterligare några hundra andelar.
Alfred Jonasson och hans barn, Jonatan, Carl och Anna Alfredsson från Sandliden i Gurentorp, lovade att skänka en tomt. Den 13 maj 1935 var lantmäteriförrättningen klar, och föreningen tilldelades ett jordområde på 0,1255 hektar. Köpehandlingarna undertecknades den 5 augusti samma år, och föreningen fick omedelbart tillträde till marken.
Den 4 november 1935 invigdes byggnaden högtidligt, med riksdagsmannen Johan Johansson från Friggesåker som talare. Redan året därpå, 1936, hyrdes lokalen ut vid 76 tillfällen. Hyrestaxorna från den tiden finns fortfarande bevarade. Samma år, den 11 oktober kl. 14.00, restes en minnessten som avtäcktes den 12 december av ordföranden Gustav Larsson under luciafesten. Vid denna högtid sjöng man den traditionella sången ”Ej med stora later”.
Renovering och modernisering
År 1955 stod det klart att byggnaden var i stort behov av renovering. Ett nytt upprop om tecknande av andelar gjordes, och gensvaret från bygden var överväldigande. Under denna tid var verksamheten i lokalen både livlig och varierad.
År 1973 genomfördes en modernisering av bygdegården, där kök och cafeteriadel, samt WC och ett sammanträdesrum intill läktaren byggdes till. Den 19 oktober återinvigdes bygdegården, och lokalen fortsatte att nyttjas flitigt.
Utmaningar och framtidstro
Under 2020 ställde Covid-19-pandemin bygdegården inför stora prövningar, men verksamheten lyckades ändå hålla sig flytande.
År 2023 upptäcktes en rötskada i cafeteriadelen som omgående åtgärdades. Än en gång gjordes ett upprop, och stödet från både privatpersoner och kommunen var stort.
Nu, år 2024, tar vi avstamp mot framtiden. Vi lanserar bland annat vår nya hemsida och ser med tillförsikt fram emot nya utmaningar och möjligheter.